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HELD: MCA § 7-8-2306, which governs the distribution of 
proceeds from a sale of county tax deed land, requires 
that city assessments be included and prorated as part 
of the allocation of monies received from that sale, 
regardless of when those assessments became payable. 

April 5, 1993 

Mr. David N. Hull 
Helena City Attorney 
City-County Administration Building 
316 North Park 
Helena, MT 59623 

Dear Mr. Hull: 

You have requested my opinion regarding the allocation of proceeds 
from a sale of tax deed land. specifically, you have asked: 

When a county sells tax deed land pursuant to MCA 
§ 7-8-2301, and the proceeds of the sale are not 
sufficient to cover the taxes and assessments, are city 
assessments to be included and prorated as part of the 
allocation of the monies received from the tax deed sale? 

This question arises because the City of Helena [City] and Lewis 
and Clark County [County] have taken contrary positions regarding 
the interpretation of MCA S 7-8-2306. This statute governs the 
distribution of proceeds of the sale of tax deed land, and provides 
in relevant part: 
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each 
paid 

and 

The proceeds of 
part 25 must be 
shall apportion 
following manner: 

sale or lease under this part or 
over to the county treasurer, who 
distribute the proceeds in the 

(1) (a) Upon a sale of the property, the proceeds of each 
sale must be credited to the county general fund for 
reimbursement of expenditures made from it in connection 
with the procurement of the tax deed and holding of the 
sale. 

(b) Upon a sale of the property, if there is any money 
remaining after the payment of the amount specified in 
subsection (1)(a) and the remainder is: 

(i) in excess of the aggregate amount of all taxes and 
assessments accrued against the property for all funds 
and purposes, without penalty and interest, then as much 
of the remaining proceeds must be credited to each fund 
or purpose as each fund or purpose would have received 
had the taxes been paid before becoming delinquent, and 
all excess must be credited to the general fund of the 
county; or 

(ii) less in amount than the aggregate of all taxes and 
assessments accrued against the property for all funds 
and purposes, without penalty or interest, the proceeds 
must be prorated between the funds and purposes in the 
proportion that the amount of taxes and assessments 
accrued against the property for each fund or purpose 
bears to the aggregate amount of taxes and assessments 
accrued against the property for all funds and purposes. 

The City asserts that its assessments constitute a "fund" or 
"purpose" to which excess proceeds must be allocated on a pro rata 
basis in accordance with subsection (b)(ii) of this statute. The 
County, on the other hand, argues that the City is not eligible for 
proceeds under MCA § 7-8-2306, because it has an alternative means 
of protecting its interest in tax deed property. 

It is true that the City, unlike other entities, has a statutory 
right to protect its interest in tax sale property which is 
purchased by the county under MCA § 15-17-214. In accordance with 
MCA § 15-17-317, a county which has become a purchaser of property 
at the tax sale and which is requested to do so by a municipality 
must assign its interest in tax sale property upon payment of all 
delinquent taxes, excluding assessments, plus costs without penalty 
or interest. The municipality is then required to hold the 
property in trust for the improvement fund into which the 
delinquent special assessments are payable. MCA § 15-17-317. 
Alternatively, the municipality may assign its interest or sell or 
lease the property, thereby recouping all costs associated with the 
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transfer of tax deed property, as well as delinquent assessments 
and interest thereon. MCA §§ 15-17-318 and -319; see also 43 Op. 
Att'y. Gen. No. 38 at 120, 123-24 (1989). 

If a municipality exercises its right of assignment in accordance 
with MCA § 15-17-317, it forecloses the right of other entities to 
share in tax sale proceeds under MCA § 7-8-2306. In this respect, 
municipalities enjoy a significant advantage over other entities 
with similar interests in tax deed property. However, the right 
of assignment is not the sole means by which the City can cover the 
cost of delinquent assessments. 

There is nothing in the language of MCA § 7-8-2306(1)(b)(ii) or MCA 
§ 15-17-317 which suggests that the City's failure to exercise its 
right of assignment constitutes a waiver of its right to receive 
remaining proceeds on a pro rata basis. To infer this limitation 
would be contrary to the rule of statutory construction whereby the 
law must be construed as it is found without inserting what has 
been omitted. Dunphy v. Anaconda Co., 151 Mont. 76, 80, 438 P.2d 
660, 662 (1968). 

The language of MCA § 7-8-2306 is clear and unambiguous: If there 
is any money remaining after the county is reimbursed for its costs 
associated with the procurement of the tax deed and that money is 
insufficient to pay the aggregate amount of all taxes alld assessments 
accrued against the property for alllclIlds alld [JllIfJoses, the proceeds are 
prorated "in the proportion that the amount of taxes and 
assessments accrued against the property for each /illld or purpose bears 
to the aggregate amount of taxes and assessments accrued against 
the property for all fi.lllds al/d [JllIposes." MCA § 7-8-2306(1)(b)(ii) 
(emphasis supplied). 

Nothing therein suggests that city assessments are not included or 
are not prorated as part of the allocation of monies received from 
the sale of county tax deed land. statutes are to be construed 
according to the plain meaning of their terms, and the plain 
meaning of the term "all" precludes the county's interpretation of 
this statute. Norfolk Holdings, Inc. v. Montana Dep't of Revenue, 
249 Mont. 40, 43, 813 P.2d 460, 461 (1991). 

I conclude that, where a city has not requested and received 
assignment of the county's rights to the tax sale property, the 
city assessments must be included and prorated as part of the 
allocation of monies received from a sale of county tax deed land 
under MCA § 7-8-2306(1)(b)(ii). Since the same operative language 
is used in subsection (b) (i) of that statute, I also conclude that 
city assessments must be included and credited as provided therein 
if the remaining money from the sale of the county tax deed land 
exceeds the aggregate value of all taxes and assessments. 
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This conclusion is unaffected by the fact that issuance of a tax 
deed grants title "free and clear of all liens and encumbrances," 
including special assessments which become payable prior to 
issuance of the deed. MCA § 15-18-214. In 43 Op. Att'y. Gen. No. 
38 at 125 (1989), Attorney General Racicot held that if either a 
county or a municipality takes a tax deed to property, the only 
special assessments which survive issuance of the tax deed are 
those which first become payable aJier issuance of the deed. Id. 
at 125. The County suggests that, in light of this statute and 
corresponding opinion, it need only prorate those assessments which 
become payable after issuance of the deed. While MCA § 15-18-214 
does in fact extinguish all liens which become payable prior to 
issuance of the deed, it does not affect the amount to be 
distributed upon sale under MCA § 7-8 2306. MCA § 7-8-
2306(1)(b)(i) states that "the remaining proceeds must be credited 
to each fund or purpose as each fund or purpose would have received 
had the taxes been paid before becoming delillquellt. " (Emphasis supplied.) 
Likewise, subsection (b)(ii) states that proceeds must be prorated 
"between the funds and purposes in the proportion that the amount 
of taxes and assessments accrued against the property for each fimd or 
purpose bears to the aggregate amoullt of taxes alld assessmellts accrued agaillSt the properly 
for all fUllds alld purposes." (Emphasis supplied.) There is no 
correlation between the method of distribution outlined in MeA 
§ 7-8-2306 and the effect of a tax deed in MeA § 15-18-214. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Sin5' 

MeA § 7-8-2306, which governs the distribution of proceeds 
from a sale of county tax deed land, requires that city 
assessments be included and prorated as part of the allocation 
of monies received from that sale, regardless of when those 
assessments became payable. 

JPM/JA/brf 


