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ATHLETICS lL~~ SPORTS - Use of small t~ansit-type bus to transport 
students to and from activity events; 
EDUCATION - 0se of small transit-type bus to transport students to 
and from activity events; 
MOTOR VEHIC:"ES Use of small transit-type bus to transport 
students to and from activity events; 
PUBLIC EDUCATION, BOARD OF - Use of small transit-type bus to 
transport s~udents to and from activity events; 
SCHOOL DISTRICTS - Use of small transit-type bus to transport 
students to and from activity events; 
TRANSPORTAT:8N, PUBLIC Use of small transit-type bus to transport 
students to and from activity events; 
ADMINISTRAT:VE RULES OF MONTANA - Section 10.64.355; 
CODE OF FEDERAL REGULATIONS - Title 49, parts 390 to 393, 395 
to 397 (1993); 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 20-2-121, 20-10-101, -Ill; 
OPINIONS OF 7HE ATTORNEY GENERAL - 40 Op. Att'y Gen. No. 53 (1984). 

HELD: A small, transit-type bus (which is smaller than a 
greyhound bus but larger than a nine-passenger van) is a 
"school bus" under Mont. Code Ann. § 20-10-101(2) and may 
not be used to transport students to extracurricular 
activities unless it meets the 1990 National Standards 
for School Buses adopted by the Montana Board of Public 
Education. 

December 27, 1994 

Mr. Scott B. Spencer 
Lincoln County Attorney 
512 California Avenue 
Libby, MT 59923 

Dear Mr. Spencer: 

You have requested my opinion on the following question: 

May a small, transit-type bus be used to transport 
students to extracurricular activities without meeting 
the requirements of the National Standards for School 
Buses if it meets federal safety standards for over-the­
road use? 
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Your question arises because the Libby Public School District wants 
to use a passenger bus which is smaller than a greyhound-type bus 
but larger than a nine-passenger van to transport students to 
activity events without having to paint the bus yellow and black. 
The yellow and black paint requirement is contained in the 1990 
National Standards for School Buses which have been adopted by the 
Montana Board of Public Education. Mont. Code Ann. §§ 20-2-121(4), 
20-10-111; Mont. Admin. R. 10.64.355. These standards apply to all 
school buses operated in the State of Montana. Mont. Code Ann. 
§ 20-10-101 (2) (a) . 

A "school bus" is defined in Mont. Code Ann. § 20-10-101(2) (a) as 
any motor vehicle that: 

(i) complies with the bus standards established by the 
board of public education as verified by the Montana 
department of justice's semiannual inspection of school 
buses and the superintendent of public instruction; and 

(ii) is owned by a district or other public agency and 
operated for the transportation of pupils to or from 
school or owned by a carrier under contract with a 
district or public agency to provide transportation of 
pupils to or from school. 

The following vehicles are specifically excluded from this 
definition: 

A school bus does not include a vehicle that is: 

(i) privately owned and not operated for compensation 
under this title; 

(ii) privately owned and operated for reimbursement under 
20-10-142; 

(iii) either district-owned or privately owned, designed 
to carry not more than nine passengers, and used to 
transport pupils to or from activity events or to 
transport pupils to their homes in case of illness or 
other emergency situations; or 

(iv) an over-the-road passenger coach used only to 
transport pupils to activity events. 
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Mont. Code Ann. § 20-10-101(2) (b). Unless excepted under these 
provisions, the vehicle you describe is a "school bus" and is 
subject to the paint requirements and other safety provisions of 
the National Standards for School Buses. 

The exception in Mont. Code Ann. § 20-10-101(2) (b) (iii) does not 
apply because the vehicle you describe is designed to carry more 
than nine passengers. Thus, the only way that a "small transit­
type bus" is exempt from the paint requirement, or any other 
requirement of the National Standards for School Buses, is if the 
vehicle qualifies as an "over-the-road passenger coach" used only 
to transport pupils to activity events. Mont. Code Ann. § 20-10-
101 (2) (b) (iv) . 

The phrase "over-the-road passenger coach" was construed in a 1984 
opinion issued by former Attorney General Greely. The question 
there was whether a 14-passenger van used to transport students to 
and from activity events was exempted from the definition of a 
"school bus" under Mont. Code Ann. § 20-10-101(3) (b) (1983), which 
is presently Mont. Code Ann. § 20-10-101(2) (b). Concluding that it 
was not, Attorney General Greely reasoned: 

The term "over-the-road" is commonly associated with 
long-distance highway transportation, while the term 
"passenger coach" normally refers to a large common 
carrier type of bus. Moreover, even if the phrase "over­
the-road passenger coach" were ambiguous, legislative 
history clearly indicates that subsection (3) (b) (iv) is 
inapplicable to a small passenger van such as that 
involved here. In written analysis before the House 
Committee on Education and Cultural Resources, that 
portion of House Bill 794 later enacted as section 20-10-
101 (3) (b) (iv), MCA, was explained as exempting only "the 
greyhound-type buses used by many school districts for 
various activity events." ... A 14-passenger van does 
not fall within this exception. Instead, the van here is 
the general type of vehicle contemplated by the 
subsection (3) (b) (iii) exclusion but, because its 
passenger capacity exceeds nine, is not excepted 
thereunder. 

40 Op. Att'y Gen. No. 53 (1984) at 217 (citation omitted). That 
opinion implied that any vehicle smaller than a "greyhound-type 
bus" does not qualify as an "over-the-road passenger coach." 

Nonetheless, you suggest that the term "over-the-road passenger 
coach" should be construed to mean all vehicles which meet federal 
standards for over-the-road use under the Federal Motor Carrier 
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Safety Regulations, 49 C.F.R. pts. 390-393 and 395-397 (1993). 
Those regulations only apply, however, to motor vehicles which 
transport property or passengers in interstate commerce. 49 C.F.R. 
§ 390.3. In addition, a recent rule published by the United States 
Department of Transportation, Office of Motor Carriers, indicates 
that as of January 1, 1995, any transportation performed by a 
governmental agency such as a public school district is not subject 
to the Federal Motor Carrier Safety Regulations. Consequently, 
there is no guarantee that a small, transit-type vehicle used to 
transport public school students to extracurricular activities will 
meet federal safety standards for over-the-road use. Without this 
guarantee, I am reluctant to adopt your interpretation and approve 
the use of any vehicle other than a "greyhound-type bus," which was 
clearly authorized by the legislature. 

At the time the exemption for an "over-the-road passenger coach" 
was created, it is likely that small, transit-type buses were not 
widely in use as they are today. However, any attempt to expand 
that exemption beyond "greyhound-type buses" should be directed to 
the legislature, which can adequately address the issue of safety 
that I consider to be foremost. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A small, transit-type bus (which is smaller than a greyhound 
bus but larger than a nine-passenger van) is a "school bus" 
under Mont. Code Ann. § 20-10-101(2) and may not be used to 
transport students to extracurricular activities unless it 
meets the 1990 National Standards for School Buses adopted by 
the Montana Board of Public Education. 

jpm/ja/brf 


