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BUILDING CODES - Municipal jurisdictional areas; 

CITIES AND TOWNS - Municipal jurisdic 

COMMERCE, DEPARTMENT OF - Municipal jurisdictional areas for building construction regulations; 

ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Section 8.70.211; 

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 2-4-102(11)(a), 50-60-101(10); 

MONTANA CONSTITUTION - Article II, section 8; 
MONTANA LAWS OF 1985 - Chapter 352. 

HELD: 

Any extension of a delineated municipal jurisdictional area extending beyond the corporate limits of a 

municipality must be accomplished following the procedure mandated by Mont. Code Ann. § 50-60-

101(10) and Mont. Admin. R. 8.70.211, which require a municipality to submit and the Department of 
Commerce to act upon a new request for approval of the extension. 

April 4, 1996 

Mr. Jon Noel, Director 

Department of Commerce 

1424 Ninth Avenue 

P.O. Box 200501 
Helena, MT 59620-0501 

Dear Mr. Noel: 

You have requested my opinion on the following question: 

Does a municipal jurisdictional area extended beyond the corporate limits of a municipality pursuant to 

Mont. Code Ann. § 50-60-101(10) and Mont. Admin. R. 8.70.211 automatically expand each time the 

municipality extends its corporate limits, or must the municipality submit and the Department of 

Commerce act upon a new request for approval of extension of a municipal jurisdictional area for building 
code enforcement each time the municipality extends its corporate limits? 

You have informed me that, pursuant to Mont. Code Ann. § 50-60-302, the City of Billings was certified as 

a building code enforcement unit on August 14, 1979. At that time, the City received approval from the 

Montana Department of Administration to enforce the state building code in a municipal jurisdictional area 

extending 4½ miles beyond its corporate limits, as authorized under Mont. Code Ann. § 50-60-
101(10)(b)(i). 

You have further informed me that, on November 19, 1984, the City sent to the Department of 

Administration an "annual update" of the 4½-mile jurisdictional area. The Department regarded the 

November 19, 1984, document as an "extension notification" rather than a written request for extension 

of the municipal jurisdictional area. Therefore, the Department took no action as a result of the document 
received from the City. 

On July 1, 1985, responsibility for enforcement of the state building construction standards was 

transferred from the Department of Administration to the Department of Commerce. 1985 Mont. Laws, ch. 

352. On October 18, 1985, the Department of Commerce received notification from the City of Billings 

regarding another annexation to the city's corporate limits accompanied by a map illustrating the 

expanded corporate and building code enforcement limits. The Department took no action regarding the 

notification. The Department contends that, once a municipal jurisidictional area is approved to 4½ miles 

beyond the corporate limits of the city, it remains in effect for 4½ miles beyond those limits, no matter 

how the corporate limits are subsequently altered. Consequently, the Department maintains it is not 

required by rule or law to treat these written "extension updates" as written requests for a municipal 
jurisdictional area pursuant to Mont. Code Ann. § 50-60-101(10) and Mont. Admin. R. 8.70.211. 



After careful review of the applicable law, I have concluded that the Department's position is erroneous. 

Pursuant to Mont. Code Ann. § 50-60-101(10)(a), a "municipal jurisidictional area" means the area within 

the limits of an incorporated municipality unless the area is extended at the written request of a 

municipality. The statute further provides that, upon request of a municipality, the Department of 

Commerce may approve extension of the jurisdictional area to include all or part of the area within 4½ 

miles of the corporate limits of a municipality, all of any platted subdivision which is partially within 4½ 

miles of the corporate limits of a municipality, and all of any zoning district adopted pursuant to title 76, 

chapter 2, part 1 or 2, which is partially within 4½ miles of the corporate limits. Mont. Code Ann. § 50-60-

101(10)(b). In my opinion, the statute contemplates approval of finite boundaries of the municipal 

jurisdictional area following a request by the municipality. It does not speak in terms of a "rolling" 

jurisdictional area which is extended automatically with corporate limits. 

An administrative rule of the Department of Commerce, Mont. Admin. R. 8.70.211, which was adopted to 

implement Mont. Code Ann. § 50-60-101(10)(b), wholly supports this interpretation of the statute. A 

substantive rule, adopted in accordance with the Montana Administrative Procedure Act, has the force of 

law. Mont. Code Ann. § 2-4-102(11)(a). The rule recognizes that municipalities may extend their 

inspection jurisdiction up to 4½ miles from their corporate limits upon written request and approval by the 

Department. It further provides that the written request must include a statement as to how the additional 

workload will be handled, and that, once the city is granted authority to inspect within the 4½-mile 

jurisidictional area, the county may not inspect in that area unless the city relinquishes its right or loses its 

certification as a local government inspection program. Mont. Admin. R. 8.70.212(1). When a written 

request to extend the jurisidictional area is received, the Department of Commerce is required by Mont. 
Admin. R. 8.70.211 to use the following procedure in considering the extension: 

(a) The bureau [of the Department of Commerce] will publish a notice in a newspaper of general 

circulation in the area to be affected. 

(b) The notice will also be posted in the county courthouse and in the city hall. 

(c) The notice will provide the opportunity for the public to submit written and verbal comments to the 
bureau regarding the extension. 

(i) Thirty days will be allowed for submittal of comments. 

(ii) Twenty days will be allowed for the affected public to request a hearing on the extension. If 25 

or more persons request a hearing or if the county or municipality requests a hearing, one will be held in 
the municipality by the bureau. 

(d) The final decision of the bureau regarding the extension will be published in the newspaper of general 

circulation. 

Mont. Admin. R. 8.70.211(2) (emphasis supplied). 

My function in construing legislation is to effect the intention of the legislature, and, in determining 

legislative intent, I look first to the plain meaning of the words used in the statute. State ex rel. Roberts v. 

Public Serv. Comm'n, 242 Mont. 242, 246, 790 P.2d 489, 492 (1990). In my opinion, the language and 

intent of the statute and the rule are clear. Establishment of a municipal jurisdictional area involves the 

creation of a finite, delineated area following notice to and an opportunity for the affected public, the 

city and the county to comment and request a hearing on the area. I conclude that the establishment of 

such an area does not establish a rolling extension of jurisdiction which expands automatically whenever 

the corporate limits of the municipality are expanded. Any extension of a delineated municipal 

jurisdictional area must be accomplished following the procedure mandated by Mont. Code Ann. § 50-60-
101(10) and Mont. Admin. R. 8.70.211. 

Interested parties have raised the issue of whether the Department's interpretation of Mont. Code Ann. § 

50-60-101(10) and Mont. Admin. R. 8.70.211 violates the right to public participation set forth in article 

II, section 8 of the Montana Constitution. Like the courts, the Attorney General avoids deciding 



constitutional issues whenever possible. See Wolfe v. State Dep't of Labor & Indus., 255 Mont. 336, 339, 

843 P.2d 338, 340 (1992), citing Ingraham v. Champion Int'l, 243 Mont. 42, 46, 793 P.2d 769, 771 

(1990). Because I am able to resolve the questions presented by applying the rules of statutory 
construction, I will not reach the constitutional issue. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Any extension of a delineated municipal jurisdictional area extending beyond the corporate limits of a 

municipality must be accomplished following the procedure mandated by Mont. Code Ann. § 50-60-

101(10) and Mont. Admin. R. 8.70.211, which require a municipality to submit and the Department of 

Commerce to act upon a new request for approval of the extension. 

Sincerely, 

JOSEPH P. MAZUREK 

Attorney General 

jpm/ks/brf 

 


