
46 Op. Att'y Gen. No. 21 

CITIES AND TOWNS - Power of mayor to designate assistant police chief without approval of city council; 

POLICE DEPARTMENTS - Authority of mayor to supervise; 

POLICE DEPARTMENTS - Procedure for appointment of assistant police chief in council-mayor municipal 

government; 

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-3-213(3), 7-32-4103, -4104; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 41 Op. Att'y Gen. No. 45 (1986). 

HELD: 

In a council-mayor form of government, the mayor, in the exercise of his statutory authority to manage 

and supervise the municipal police force and absent an ordinance to the contrary, may designate an 
officer to serve as assistant police chief without prior approval of the municipal council. 

July 3, 1996 

Mr. Andrew P. Suenram 

Dillon City Attorney 

P.O. Box 1366 
Dillon, MT 59725 

Dear Mr. Suenram: 

You have requested my opinion on the following question: 

In a municipal council-mayor local government, does the mayor have the authority, in the absence of an 

ordinance denying him the power, to appoint an assistant police chief without the prior approval of the 
municipal council? 

Dillon is a city with general government powers which has adopted the municipal council-mayor form of 

municipal government. Your letter informs me that the mayor has accepted the recommendation of the 

chief of police that an assistant chief be appointed, and has made an appointment from within the 

department. Members of the council have asked for your opinion as to whether council approval of the 
appointment is required, and having received your opinion, have asked you to forward the inquiry to me. 

Your letter also informs me that the council has adopted an ordinance, Dillon Municipal Code § 2.52.070, 

pursuant to the power recognized in Mont. Code Ann. § 7-32-4104, requiring council approval for new 

appointments to the city police force. You state that the ordinance makes no reference to council approval 
for internal promotions and rank assignments once an officer is initially appointed. 

Your letter and accompanying memorandum suggest that the mayor has the sole power of appointment 

under Mont. Code Ann. §§ 7-3-213(3) and 7-32-4103. The former section empowers the mayor to 

"appoint" and remove "department heads" with the consent of a majority of the council and to "appoint . . 

. all other employees of the local government." The latter section gives the mayor "charge and 

supervision" over the police department, authorizes the mayor to "appoint" all officers of the department, 

and authorizes the mayor to "make rules, not inconsistent with the provisions of this part, the other laws 

of the state, or the ordinances of the city or town council, for the government, direction, management, 
and discipline of the police force." 

Your letter appears to recognize that the municipal council in a council-mayor form of government has the 

power under Mont. Code Ann. § 7-32-4104 to legislate in this area by adopting an ordinance that would 

establish a procedure for selection of subordinate officers within the police department subject to council 

approval. Your question arises in a context in which the council has chosen not to adopt such an 

ordinance. Thus, the answer to your question is governed by the statutes that set out the mayor's 

management authority over the executive function and the council's role, if any, in the exercise of that 

power. 



In 41 Op. Att'y Gen. No. 45 (1986), Attorney General Greely interpreted the laws dealing with the mayor's 

appointing power in a council-mayor government structure. The question presented was whether the 

mayor could appoint an administrative assistant without the approval of the council. General Greely 

opined that generally when the legislature intended to require council approval of a mayoral appointment 

it said so explicitly. 41 Op. Att'y Gen. at 190. Since the statutes did not require council approval for the 

appointment of the employee at issue, General Greely held that the mayor could make the appointment 

without council approval. 

Similar reasoning should be applied to the mayor's supervisory authority over the police force. The 

statutes generally leave the administrative management of the municipality's affairs to the mayor absent 

some affirmative action by the council that creates a council role in a particular decision. In the absence of 

some statutory requirement that a particular mayoral decision be subject to council approval, the 

presumption should be that the mayor can make the decision without first submitting it to the council. 

In this case, I find the mayor's power to designate a particular officer within the police force to perform 

certain duties associated with the status as "assistant chief" to be within the mayor's power to have 

"charge and supervision" over the police department. Mont. Code Ann. § 7-32-4103. See Larkin v. City of 

Butte, 52 Mont. 410, 413, 158 P. 316, 317 (1916). That power is, in my opinion, sufficient to allow the 

mayor to make decisions about the internal management structure of the police force, such as 

determining whether to appoint an assistant chief, and if such appointment is to be made, who should fill 
the position, and determining the duties to be assigned to the position. 

Your letter suggests that the mayor's power of appointment allows him to make this designation. In light 

of the conclusion expressed above, that is a question I need not reach. Whether the designation of a 

particular rank for a specific officer within the police department constitutes an "appointment" for 

purposes of the statutes allowing the mayor to "appoint" municipal employees generally, Mont. Code Ann. 

§ 7-3-213(3), or police officers specifically, Mont. Code Ann. § 7-32-4103, is far from clear. The cases and 

opinions of this office dealing with the "appointment" power generally involve the initial hiring of an 

officer. See, e.g., State ex rel. Wynne v. Quinn, 40 Mont. 472, 475, 107 P. 506, 508 (1909) (hiring of 

chief of police); 41 Op. Att'y Gen. No. 45 (1986) (power to hire administrative assistant). I have found no 

authority in Montana construing the term "appoint" in statutes similar to the ones involved here to apply 

to the internal promotion and duty assignments of officers previously hired. Since I find the power to 

designate an assistant chief in the mayor's power to manage and supervise the police force, I need not 
decide whether its existence is also supported by the mayor's power to appoint. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

In a council-mayor form of government, the mayor, in the exercise of his statutory authority to manage 

and supervise the municipal police force and absent an ordinance to the contrary, may designate an 

officer to serve as assistant police chief without prior approval of the municipal council. 

Sincerely, 

JOSEPH P. MAZUREK 
Attorney General 

jpm/cdt/brf 

 


