
47 Op. Att'y Gen. No. 19 

CITIES AND TOWNS - Public works employee or director as city council member;  
CONFLICT OF INTEREST - Hospital district employee as hospital district trustee;  
CONFLICT OF INTEREST - Public works employee or director as city council member;  
COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - Hospital district employee as hospital district trustee; 
HEALTH BOARDS AND DISTRICTS - Hospital district employee as hospital district trustee; 
HEALTH CARE FACILITIES - Hospital district employee as hospital district trustee;  
HOSPITAL DISTRICTS - Hospital district employee as hospital district trustee;  
LOCAL GOVERNMENT - Hospital district employee as hospital district trustee;  
LOCAL GOVERNMENT - Public works employee or director as city council member;  
PUBLIC OFFICERS - Hospital district employee as hospital district trustee; 
PUBLIC OFFICERS - Public works employee or director as city council member;  
MONTANA CODE ANNOTATED - Section 7-34-2120; OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 46 Op. Att'y 
Gen. No. 26 (1996), 43 Op. Att'y Gen. No. 47 (1989), 41 Op. Att'y Gen. No. 81 (1986), 37 Op. Att'y Gen. 
No. 102 (1977). 

HELD: 

1. A hospital district employee cannot be a hospital district trustee. 

2. A public works employee or director cannot be a member of the city council. The positions are 
incompatible. 

October 13, 1998 

Mr. Allin H. Cheetham 
Chouteau County Attorney 
P.O. Box 112 
Fort Benton, MT 59442-0112 

Mr. Richard L. Burns 
Glendive City Attorney 
P.O. Box 6 
Glendive, MT 59330 

Dear Mr. Cheetham and Mr. Burns: 

You have recently asked my opinion on questions which are closely related and require similar analysis. I 
am therefore responding to both requests with one opinion. The related questions are: 

1. May a hospital district employee be a trustee of the hospital district? 

2. May a public works employee be a city council member? 

3. May a public works director, or any other appointed city officer, hold the position of city council 
member? 

Two employees of the Missouri River Medical Center, a hospital district health care facility, have filed for 
election to that hospital district's board of trustees. Mr. Cheetham questions whether serving in both 
positions creates a conflict of interest or is prohibited for any reason. A public works employee for the City 
of Glendive is also an elected alderman and sits on the Glendive city council. Mr. Burns asks first whether 
this presents a conflict of interest, and second, whether the two positions are incompatible. 

As noted in Mr. Burns' letter, the question of whether a city employee sitting on the city council presents a 
conflict of interest was previously addressed in 41 Op. Att'y Gen. No. 81 (1986). In that opinion, former 



Attorney General Mike Greely held that there is no inherent conflict of interest when an employee of the 
City of Glendive is also an elected member of the city council. That opinion provides the controlling answer 
to Mr. Burns' initial question regarding a possible conflict of interest. 

However, adoption of a conflict-of-interest statute in no way abrogates the common law rule against the 
holding of incompatible positions. Tarpo v. Bowman Pub. Sch. Dist. No. 1, 232 N.W.2d 67, 71 (N.D. 
1975). Because I conclude that the doctrine of incompatible offices prevents a public works employee or 
director from serving as a city council member, as well as a hospital employee from serving as a trustee of 
the hospital district, it is not necessary to further analyze the conflict of interest issue. 

The Montana Supreme Court has recognized that two offices are incompatible when one has the power of 
removal over the other, when one is in any way subordinate to the other, when one has the power of 
supervision over the other, or when the nature and duties of the two offices are such as to render it 
improper, from considerations of public policy, for one person to retain both. State ex rel. Klick v. 
Wittmer, 50 Mont. 22, 144 P. 648 (1914). 

The doctrine of incompatible public offices eliminates the public policy concerns inherent in the 
simultaneous holding of multiple public offices or positions by: 

(1) preventing multiple position-holding, so that offices and positions of public trust do not accumulate in 
a single person; (2) preventing individuals from deriving, directly or indirectly, any pecuniary benefit by 
virtue of their dual position-holding; (3) avoiding the inherent conflict which occurs when an employee's 
elected position has revisory power over the employee's superior in another position; and (4) ensuring, 
generally, that public officeholders and public employees discharge their duties with undivided loyalty. 

46 Op. Att'y Gen. No. 26 (1996), citing 43 Op. Att'y Gen. No. 47 at 165 (1989), which cites Acevedo v. 
City of North Pole, 672 P.2d 130, 134 (Alaska 1983). 

In 46 Op. Att'y Gen. No. 26, I also concluded that the common law doctrine of incompatible public offices 
applies to public employees, as well as to public office holders, and that a county employee appointed by a 
board of county commissioners and paid by the county cannot serve on the board of commissioners for 
the same county. 

The common-law doctrine of incompatibility extends to positions of public employment as well as public 
offices. See, e.g., Otradovec v. City of Green Bay, 347 N.W.2d 614 (Wis. Ct. App. 1984). As the Wyoming 
Supreme Court has stated, it is "inimical to the public interest for one in public employment to be both the 
employer and the employee or the supervisor and the supervised." Thomas v. Dremmel, 868 P.2d 263, 
264 (Wyo. 1994), quoting Haskins v. State ex rel. Harrington, 516 P.2d 1171 (Wyo. 1973). 

46 Op. Att'y Gen. No. 26. 

Unlike the office of county commissioner, the office of hospital district trustee is not compensated. Mont. 
Code Ann. § 7-34-2120. Nevertheless, the office of trustee is incompatible with employment by the 
hospital district. The trustee position has substantial powers over employees of the hospital district. 
Hospital district trustees employ (and discharge) hospital district employees. The trustees determine, 
within state guidelines, the salaries and benefits received by hospital district employees. Mont. Code Ann. 
§ 7-34-2122(1); 37 Op. Att'y Gen. No. 102 (1977). Mr. Cheetham has indicated that the trustees also 
have direct supervision over the individuals who supervise district employees. Thus, an individual serving 
in the dual roles of employee and trustee would be in the position of controlling actions and decisions of 
his or her supervisor which could directly affect his or her job duties and compensation. Likewise, an 
individual serving as a public works employee and a member of the city council is in the position of 
controlling the actions and decisions of the employee's supervisor, the public works director. 

In each situation, the individual must choose between the clashing duties of two positions, a choice the 
doctrine of incompatibility of offices was designed to avoid. Township of Belleville v. Fornarotto, 549 A.2d 
1267 (N.J. 1988). Such scenarios are clearly "inimical" to the public interest and thus prohibited by the 
doctrine of incompatible offices. 



Mr. Burns' third question concerns whether a public works director, or any other city officer, can be 
elected to the city council. According to Mr. Burns, the Glendive City Council has supervisory power and 
the power of removal over the public works director. Thus, the simultaneous holding of the office of city 
council member and the office of public works director presents a concern similar to that addressed in 46 
Op. Att'y Gen. No. 26. There, the positions of county commissioner and county coordinator of disaster and 
emergency services were found to be incompatible as the county commission has the powers of 
supervision, revision, and removal over the position of DES coordinator. Similarly, the office of city council 
member is incompatible with either the office or the position of public works director. 

The determination whether other appointed city offices and positions are incompatible with the office of 
city council member is fact-dependent and must be made on a case-by-case basis. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A hospital district employee cannot be a hospital district trustee. 

2. A public works employee or director cannot be a city council member. The positions are incompatible. 
Sincerely, 

JOSEPH P. MAZUREK Attorney General 

jpm/mas/dm 

 


