
48 Op. Att'y Gen. No. 17 

COURTS, DISTRICT - Dissemination of marriage records; 
MARRIAGE AND DIVORCE - Confidentiality of marriage records; 
PRIVACY - Confidentiality of marriage records; 
PUBLIC RECORDS - Dissemination of marriage records; 
RIGHT TO KNOW - Dissemination of marriage records; 
VITAL STATISTICS - Confidentiality of marriage records; 
ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Rule 37.8.126; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 40-1-201, -202, -321, 50-15-122(1), -122(5), -301; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 48 Op. Att'y Gen. No. 10 (Mar. 23, 2000). 

HELD: 

1. The holding in 48 Op. Att'y Gen. No. 10 applies to all marriage applications on file with a clerk of the 
district court, not only to those filed after the date of the opinion. 

2. Pursuant to Mont. Code Ann. § 50-15-122(5), a clerk of the district court may allow public inspection 
and copying of the marriage certificate filed pursuant to Mont. Code Ann. § 40-1-321, but not of the 
marriage license. 

July 5, 2000 

Mr. Jeffrey A. Noble 
Powder River County Attorney 
P.O. Box 240 
roadus, MT 59317 

Dear Mr. Noble: 

On March 23, 2000, I issued a revised opinion to you on the question of the confidentiality of information 
contained in Montana marriage license applications. 48 Op. Att'y Gen. No. 10. You have since submitted a 
second request for opinion on the following related questions: 

1. Is the effect of 48 Op. Att'y Gen. No. 10 (Mar. 23, 2000) limited to marriage license applications filed 
after the effective date of the opinion? 

2. Should Montana marriage licenses on file with the clerk of the district court be treated as confidential 
records? 

In Montana, a couple wishing to obtain a marriage license must file an application with the clerk of the 
district court. Mont. Code Ann. § 40-1-201. After processing the application, the clerk then issues a 
marriage license and a marriage certificate. Mont. Code Ann. § 40-1-202. The license form used by most 
district court clerks actually combines these two documents in a single form, including both the marriage 
license itself and the certificate of marriage. The officiant fills out and returns the marriage certificate to 
the clerk of the district court within 30 days after the marriage. Mont. Code Ann. § 40-1-321. Since the 
form generally used contains both the license and the certificate, compliance with this statute results in 
the filing with the clerk of both the license and the certificate. Your request touches on the issue of the 
confidentiality of these documents. 

I. 

In 48 Op. Att'y Gen. No. 10, I provided guidance on the confidentiality of information contained in 
marriage license application forms submitted to the clerks of the district court pursuant to Mont. Code 
Ann. § 40-1-201. Your letter informs me that some clerks have adopted the view that the holdings of that 
opinion apply only to applications filed after the issuance of the opinion. That view is incorrect. The opinion 



did not create new law, but rather only interpreted statutes that have been on the books for years. 
Nothing in the statutes suggests that vital statistics information should be treated differently depending on 
when the information was collected by a government agency. Clerks should therefore be applying the 
guidance provided in that opinion to all marriage applications in their files, regardless of when the 
applications were filed. 

II. 

In my earlier opinion, I noted that vital statistics information is confidential unless release is specifically 
authorized by law. 48 Op. Att'y Gen. No. 10 at 3-4; Mont. Code Ann. § 50-15-122(1); Mont. Admin. R. 
37.8.126. I found authorization in Mont. Code Ann. § 50-15-122(5) for release of a "record of marriage" 
upon filing by the clerk of the district court of the report of the marriage required by Mont. Code Ann. § 
50-15-301. I further held that for purposes of this statute the "record of marriage" consisted only of 
limited information relating to the identities of the bride and groom, the date and place of the ceremony, 
the name of the officiant, and the type of ceremony. 48 Op. Att'y Gen. No. 10 at 4-5. 

Mont. Code Ann. § 50-15-122(5) states that "[i]mmediately upon the filing of a record with the 
[D]epartment of [Public Health and Human Services] . . . a record of marriage . . . may be released to the 
public without restriction." I held in 48 Op. Att'y Gen. No. 10 that this statute is not confined to release of 
information by the Department of Public Health and Human Services ("DPHHS"), but also governs release 
of information by the clerks of district court. It follows from that opinion that those portions of the license 
and certificate that constitute a "record of marriage" may be released to the public upon the filing with 
DPHHS of the report referred to in Mont. Code Ann. § 50-15-301. 

In 48 Op. Att'y Gen. No. 10, I held that the "record of marriage" includes only that information which 
relates to the marriage itself--the identities of the bride and groom, the date and place of the marriage, 
the name of the officiant, and the type of ceremony. Reviewing the form of marriage license and marriage 
certificate used by most district court clerks in Montana, it appears to me that the "record of marriage" 
information is found in the marriage certificate form, which constitutes the bottom third of the document. 
The marriage license portion, constituting the top two-thirds of the form, includes personal and 
background information about the bride and groom that does not directly relate to the marriage itself--the 
race, addresses, and ages of the bride and groom, whether either had been previously married, and the 
identities of their parents. As I held in 48 Op. Att'y Gen. No. 10, this information is not part of the record 
of marriage, and its release is not authorized by Mont. Code Ann. § 50-15-122(5). 

In my opinion, the best course for court clerks to follow would be as follows: Upon the filing of the report 
with DPHHS required by Mont. Code Ann. § 50-15-301, the clerk may disclose to the public or provide the 
public with a copy of the marriage certificate portion of the license/certificate form, but not the marriage 
license portion of the form. The certificate contains all of the information on the form that can be said to 
constitute a "record of marriage" under Mont. Code Ann. § 50-15-122(5), as I have interpreted it in 48 
Op. Att'y Gen. No. 10. 

I note that nothing in statute requires that the license, as opposed to the certificate of marriage, be filed 
with the clerk of the district court. Mont. Code Ann. § 40-1-202 requires the clerk, upon receipt of the 
required information, to "issue a license to marry and a marriage certificate form," suggesting that two 
different documents may be involved. Mont. Code Ann. § 40-1-321 then requires the officiant to file with 
the clerk the "marriage certificate," without reference to the marriage license. I am not suggesting that 
the inclusion of both the license and the certificate on one form is unlawful. I do believe, however, that 
the happenstance of inclusion of both forms in a single document should not serve as a basis for 
disclosure of information from the license that otherwise would clearly be confidential. 

III. 

As in 48 Op. Att'y Gen. No. 10, I express no opinion herein on the constitutionality of the statutes cited in 
this opinion. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 



1. The holding in 48 Op. Att'y Gen. No. 10 applies to all marriage applications on file with a clerk of the 
district court, not only to those filed after the date of the opinion. 

2. Pursuant to Mont. Code Ann. § 50-15-122(5), a clerk of the district court may allow public inspection 
and copying of the marriage certificate filed pursuant to Mont. Code Ann. § 40-1-321, but not of the 
marriage license. 

Sincerely, 

JOSEPH P. MAZUREK 
Attorney General 

jpm/cdt/dm 

 


