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PEACE OFFICERS - Peace officer employment, education and certification standards; 
STATUTORY CONSTRUCTION - Construction of statute's provisions in manner which gives meaning and 
effect to each; 
STATUTORY CONSTRUCTION - Construing plain meaning of words of statute; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-101, 7-32-303, -303(5)(a), (5)(b), (5)(c), -303(6).  

HELD: 

Mont. Code Ann. § 7-32-303(6) authorizes only one extension, not to exceed 180 days, to the 
requirement that every peace officer must attend and successfully complete, within one year of his or her 
initial appointment, an appropriate peace officer basic training course certified by the Board of Crime 
Control. 

December 18, 2000 

Mr. Jim Oppedahl 
Executive Director 
Montana Board of Crime Control 
P.O. Box 201408 
Helena, MT 59620-1408 

Dear Mr. Oppedahl: 

You have requested my opinion on the following question, which I have rephrased as follows: 

May the Board of Crime Control grant more than one 180-day extension under Mont. Code Ann. § 7-32-
303(6) for a peace officer to complete basic training? 

In my opinion, the Board may not. 

Mont. Code Ann. § 7-32-303 governs peace officer employment, education and certification standards. 
Relevant to your question is subsection (5)(a), which provides: 

(5)(a) Except as provided in subsections (5)(b) and (5)(c), it is the duty of an appointing authority to 
cause each peace officer appointed under its authority to attend and successfully complete, within 1 year 
of the initial appointment, an appropriate peace officer basic course certified by the board of crime control. 
Any peace officer appointed after September 30, 1983, who fails to meet the minimum requirements as 
set forth in subsection (2) or who fails to complete the basic course as required by this subsection (a) 
forfeits the position, authority, and arrest powers accorded a peace officer in this state. 

Thus, the general requirement is that a peace officer must attend and successfully complete an 
appropriate peace officer basic training course within one year of his or her initial appointment. 

Subsections (5)(b) and (5)(c) provide exceptions to that general rule; however, they only apply to peace 
officers who, at some time prior in their careers as peace officers, have received a basic certificate from 
the Board of Crime Control (Board) or the equivalent certification from another state. Subsection (5)(c) 
reiterates the one-year rule in requiring former officers to pass a basic equivalency test and to complete a 
legal training course conducted by the Montana Law Enforcement Academy. 

You asked for my construction of subsection (6), which grants the Board authority to extend the one-year 
time requirement of subsections (5)(a) and (5)(c). Specifically, you asked whether more than one 180-
day extension to the one-year time requirement may be granted. 



Subsection (6) states: 

(6) The board of crime control may extend the 1-year time requirements of subsections (5)(a) and (5)(c) 
upon the written application of the peace officer and the appointing authority of the officer. The 
application must explain the circumstances that make the extension necessary. Factors that the board 
may consider in granting or denying the extension include but are not limited to illness of the peace officer 
or a member of the peace officer's immediate family, absence of reasonable access to the basic course or 
the legal training course, and an unreasonable shortage of personnel within the department. The board 
may not grant an extension to exceed 180 days.  

In light of the rules of statutory construction, I conclude that the Board's interpretation that subsection (6) 
authorizes the Board to grant only one 180-day extension is correct. Statutes must be construed or 
interpreted in accordance with the intent of the legislature. State v. Christensen, 265 Mont. 374, 376, 877 
P.2d 468, 469 (1994). In construing a statute, I must look first to the plain meaning of the words of the 
statute; if the language is clear and unambiguous, no further interpretation is necessary. Id. 

The statutory language of Mont. Code Ann. § 7-32-303(6) is clear and unambiguous. In relevant part it 
states, "The board may not grant an extension to exceed 180 days." My opinion is that this language 
expresses a clear intent by the legislature to give the Board authority to grant one extension, but placed 
upon the Board the constraint that an extension could not exceed 180 days. 

Mont. Code Ann. § 1-2-101 expresses a preference that, where possible, a statute be interpreted in a 
manner which gives meaning to each particular provision of the statute. Additionally, the Montana 
Supreme Court has stated that any statutory interpretation that renders any sections of the statute 
superfluous and does not give effect to all of the words used must be avoided. State v. Berger, 259 Mont. 
364, 367, 856 P.2d 552, 554 (1993). 

The legislative intent in § 7-32-303(6) is expressed unambiguously through the straight-forward process 
attendant to extension requests. The statute requires the Board to act upon "the written application of the 
peace officer" which, in turn, "must explain the circumstances that make the extension necessary." It then 
identifies certain circumstances that may be considered by the Board "in granting or denying the 
extension." The statute concludes by prohibiting the Board from granting an extension exceeding 180 
days. Subsection (6) thus contemplates a one-time process initiated by the submission of an extension 
request and a determination that, if favorable, cannot extend the normal deadline more than 180 days. 
The provision, given literal effect, is not susceptible to a construction under which a peace officer may 
tender multiple applications whose intended or practical effect is to secure extensions exceeding the 180-
day limit. Any other conclusion, moreover, would produce inconsistency with § 7-32-303(5)(a), since 
interpreting subsection (6) to allow multiple extensions over 180 days to an officer who has not received 
his or her basic certification would undermine subsection (5)(a)'s requirement that peace officers complete 
the educational requirements imposed upon them within one year of their appointment except where an 
extension is granted under the following subsection. Put otherwise, it makes little sense to impose a one-
year deadline, with the possibility of an extension for a specified maximum length, if through the simple 
use of multiple extensions that length may be exceeded. 

In sum, it is clear that § 7-32-303(6) recognizes that there are certain legitimate reasons an officer may 
need an extension beyond the one-year requirement set forth in § 7-32-303(5)(a). Nonetheless, the 
overriding intent of the statute is to require that all peace officers receive the proper education within one 
year of their appointment, except where compelling circumstances exist to justify an extension not to 
exceed 180 days. The public and officer safety reasons underlying this requirement are obvious. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Mont. Code Ann. § 7-32-303(6) authorizes only one extension, not to exceed 180 days, to the 
requirement that every peace officer must attend and successfully complete, within one year of his or her 
initial appointment, an appropriate peace officer basic training course certified by the Board of Crime 
Control. 



Sincerely, 

JOSEPH P. MAZUREK 
Attorney General 

jpm/ans/dm 

 


