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HELD: 1. A board of county commissioners, in the exercise of its general 

authority to manage the business of the county and to set 
compensation for its employees, may offer payment to county 
employees in lieu of an employee’s participation in a group health 
insurance plan. 

 
2. Where an existing term of the collective bargaining agreement is a 

provision for payments in lieu of participation in a group health care 
insurance plan, that portion of the agreement may not be altered by 
the board of county commissioners without the written agreement of 
the collective bargaining unit. 

 
3. For a non-union employee, the board may only terminate payments 

in lieu of participation if the termination is consistent with the 
employment agreement with the employee. 
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Mr. George H. Corn 
Ravalli County Attorney  
County Courthouse 
205 Bedford Street, Suite C 
Hamilton, Montana 59840 
 
Dear Mr. Corn: 
 
You have requested my opinion on a number of questions concerning the legality of 
payments offered to Ravalli County employees “in lieu of” participation by the employee 
in a group health insurance plan.  Specifically you have asked the following: 
 

1. May a board of county commissioners offer payments to county 
employees “in lieu of” group health insurance contributions? 

 
2. If “in lieu of” payments are offered as part of a collective bargaining 

agreement, can those payments be discontinued by vote of the board 
of county commissioners? 

 
3. If a non-union employee is promised “in lieu of” payments at the 

time of hire, when can those payments be discontinued? 
 
The current policy of Ravalli County provides county employees with the option of 
accepting payments in lieu of participation in the group health insurance program 
provided through county employment.  This policy is defined in the Ravalli County 
Personnel Policy Manual at Article IX, Section 11.0 Group Health Insurance.  This 
section specifies the following: 
 

Alternative Use of County Contribution:  Any employee eligible to receive 
the county insurance contribution, or any portion thereof, and who elects to 
sign the waiver of participation in the insurance program, may elect to 
receive $150.00 per month, or the applicable portion.  This amount may be 
added to the monthly earnings (less taxes and deductions), or become a 
participant in one of the approved Deferred Compensation Plans and have 
the monies deposited into that program. 

 
The $150 payment in lieu of insurance program participation is not part of 
the monthly earnings and is not subject to increase by the annual certified 
COLA. 
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Any employee who initially elects not to participate in the insurance 
program, and in a later year elects to participate in the insurance, must 
realize that the $150 will no longer be available to add to either earnings or 
the Deferred compensation Plan. 

 
I understand that 55 county employees now accept payments in lieu of health insurance 
and that the present monthly payment is $250.  This is either added to the employee’s 
taxable income or contributed to a deferred compensation plan. 
 
1. May a board of county commissioners offer payments to county employees “in 

lieu of” group health insurance contributions? 
 
In any areas not expressly addressed by law, the board of county commissioners has been 
given broad statutory authority to represent the county and manage the business and the 
concerns of the county.  Mont. Code Ann. § 7-5-2101 describes this authority: 
 

(1) The board of county commissioners has jurisdiction and 
power, under such limitations and restrictions as are prescribed by law, to 
represent the county and have the care of the county property and the 
management of the business and concerns of the county in all cases where 
no other provision is made by law. 

 
(2) The board has jurisdiction and power, under such limitations 

and restrictions as are prescribed by law, to perform all other acts and 
things required by law not enumerated in this title or which may be 
necessary to the full discharge of the duties of the chief executive authority 
of the county government. 

 
Within the context of the extensive general authority of the board, Montana law makes 
specific provision for the employment of personnel by the board of county 
commissioners and the fixing of employee salaries.  Mont. Code Ann. § 7-5-2107. 
 
While most compensation issues are left wholly within the authority of the board, the 
legislature has imposed some restrictions and requirements in the area of group insurance 
for all public employees. These are found at Mont. Code Ann. §§ 2-18-701 to -711. 
Mont. Code Ann § 2-18-702 states that, with certain exceptions, “all counties, cities, 
towns, school districts and the board of regents shall upon approval by two-thirds vote of 
their respective officers and employees enter into group hospitalization, medical, 
health . . . contracts or plans for the benefit of their officers and employees and their 
dependents.” 
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These sections specify several requirements that are imposed upon the group insurance 
plans of all public employees of the state.  Others are imposed solely upon state 
employees and state-sponsored plans.  One such restriction addresses payments in lieu of 
participation in a group health plan.  For reasons that are not apparent from the text of the 
statute, the legislature prohibited payment to a state employee in lieu of participation in a 
group health plan:  “An employee who elects not to be covered by a state-sponsored 
group benefit plan may not receive the state contribution.”  Mont. Code Ann. § 2-18-
703(2).  This limitation is imposed only upon those covered by a state-sponsored plan 
and not upon all public employees.  The statute does not prohibit payments to other 
public employees in lieu of participation in the group plan.  I have found no other statute, 
appellate case or other authority that would prevent a board of county commissioners 
from making such payments if it elected to do so. 
 
Two fundamental principles of statutory interpretation assist in the analysis of the 
question presented.  First, “In the construction of a statute, the intention of the legislature 
is to be pursued if possible.”  Mont. Code Ann. § 1-2-102.  Our Supreme Court has held 
that “[i]f possible, legislative intent must be inferred from the plain meaning of the words 
contained in statutes; only if there exists ambiguity in such wording should the court 
resort to the rules of statutory construction.”  Sink v. School Dist. No. 6, 199 Mont. 352, 
360, 649 P.2d 1263, 1267 (1982). 
 
Second, “[i]n the construction of a statute, the office of the judge is simply to ascertain 
and declare what is in terms or in substance contained therein, not to insert what has been 
omitted or to omit what has been inserted.”  Mont. Code Ann. § 1-2-101. 
 
Applying these principles leads to the conclusion that the county’s policy is permissible. 
The legislature has expressed its intention with regard to payments in lieu of participation 
with reference to state sponsored plans.  Payments to employees in lieu of participation in 
a state sponsored plan are expressly prohibited.  The legislature has expressed no 
intention on the subject insofar as other public employees are concerned.  Since it is not 
the office of the interpreter of a statute to insert language, terms or conditions that have 
been omitted, no legislative intent to prevent payments to other public employees may be 
inferred. 
 
2. If “in lieu of” payments are offered as part of a collective bargaining agreement, 

can those payments be discontinued by vote of the board of county 
commissioners? 

 
I understand that Ravalli County has union employees represented by several bargaining 
units.  Each unit is covered by a separate contract resulting from the collective bargaining 
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process.  Each contract allows an employee to decline the health insurance provided by 
the county.  In such case the contract specifies that the employee will be entitled to a 
payment in lieu of the county health insurance contribution.  You have asked if the 
payment can be unilaterally discontinued by vote of the board of county commissioners. 
 
Public employees have a right to bargain collectively that is recognized by statute.  The 
general provisions of collective bargaining for public employees are set forth in statute at 
Mont. Code Ann. tit. 39, ch. 31.  The right to bargain collectively necessarily includes the 
right to enter into binding contracts with public employers.  When a written collective 
bargaining agreement between a public employer and a labor representative is adopted 
pursuant to statute, the agreement “must be valid and enforced under its terms . . . .”  
Mont. Code Ann. § 39-31-306(3). 
 
Traditional contract law applies to the modification of a collective bargaining agreement 
and generally will forbid the unilateral modification of the agreement.  Our code 
addresses when a written contract may be modified:  “A contract in writing may be 
altered by a contract in writing or by an executed oral agreement, and not otherwise.”  
Mont. Code Ann. § 28-2-1602.  (Emphasis added.) 
 
In 1990, Attorney General Racicot issued an opinion that is closely related to the issue 
you have raised.  The question related to a school district where some employees were 
represented by a collective bargaining unit and others were not.  Several employees asked 
the board to change health insurance carriers.  The collective bargaining agreement 
precluded the change without the consent of the union.  The school district asked if it 
could change carriers without the agreement of the union.  The opinion concluded that it 
could not.  “A governing body . . . cannot ordinarily change existing terms and conditions 
of employment for represented employees without consent of those employees’ collective 
bargaining unit . . . .”  43 Op. Att’y Gen. No. 79 at 5 (1990). 
 
Once the parties have executed a collective bargaining agreement, each is bound by the 
terms of the agreement and neither may alter the terms absent a new written agreement.  
Where an existing term of the collective bargaining agreement is a provision for 
payments in lieu of participation in the group health care insurance plan, that portion of 
the agreement may not be altered by the board of county commissioners without the 
written agreement of the collective bargaining unit. 
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3. If a non-union employee is promised “in lieu of” payments at the time of hire, 

when can those payments be discontinued? 
 
The answer to this question depends upon the nature of the “promise,” or terms of the 
employment agreement, as evaluated under standard principles of contract and 
employment law.  If the employee has a written contract, then anything affecting the 
employee’s benefits is governed by the terms of the written agreement unless it has been 
subsequently modified.  Mont. Code Ann. §§ 28-2-904, 28-2-1602.  The applicable 
principles are the same if the employment agreement is oral. 
 
Employment is defined by statute.  “The contract of employment is a contract by which 
one, who is called the employer, engages another, who is called the employee, to do 
something for the benefit of the employer or a third person.”  Mont. Code Ann. § 39-2-
101.  As a contract, an employment agreement is subject to the law applicable to 
contracts generally.  The parties may mutually agree to terms that are not prohibited by 
law or do not otherwise violate the public policy of the state.  Mont. Code Ann. § 28-2-
702.  Once the parties form a binding contract, whether oral or in writing, the contract 
may ordinarily be modified only by agreement of the parties.  Mont. Code Ann. §§ 28-2-
1601, -1602.  
 
The content of a contract is generally a question of fact, and resolution of factual issues is 
beyond the proper scope of an opinion of this office.  However, a number of potentially 
relevant factors can be identified.  Among them are the nature and duration of any 
promises made at the time of hiring.  The existence of a personnel policy manual may 
also have an impact on the respective rights of the parties to an employment agreement. 
 
The Ravalli County personnel policy manual asserts that “none of the provisions shall be 
deemed to create a contractual right in any employee nor to limit the power of the Board 
of County Commissioners . . . to repeal or modify these rules.”  Ravalli County Personnel 
Policy, Section 2.0, scope.  In this regard it is similar to many other manuals.  Yet our 
Wrongful Discharge from Employment statute expressly recognizes that a violation of an 
employer’s written personnel policy may form the basis of a wrongful discharge claim.  
Mont. Code Ann. § 39-2-904(1)(c).  See also Buck v. Billings Mont. Chevrolet, 
248 Mont. 276, 811 P.2d 537 (1991).  The Montana Supreme Court has also suggested 
that a policy manual may become a contract term if its terms were bargained for and a 
part of the “meeting of the minds” over the terms of employment.  Gates v. Life of 
Montana Ins. Co., 196 Mont. 178, 183, 638 P.2d 1063, 1066 (1982). 
 
Each employment agreement will present unique facts affecting the answer to this 
question.  The county’s unilateral right to terminate payments in lieu of participation for 
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non-union employees will depend upon the specific terms of each individual employment 
agreement.  The county must honor those terms and may unilaterally terminate these 
payments only if termination is permitted under the terms of the employment agreement. 
 
THEREFORE, IT IS MY OPINION: 
 

1. A board of county commissioners, in the exercise of its general authority to 
manage the business of the county and to set compensation for its 
employees, may offer payment to county employees in lieu of an 
employee’s participation in a group health insurance plan. 

 
2. Where an existing term of the collective bargaining agreement is a 

provision for payments in lieu of participation in a group health care 
insurance plan, that portion of the agreement may not be altered by the 
board of county commissioners without the written agreement of the 
collective bargaining unit. 

 
3. For a non-union employee, the board may only terminate payments in lieu 

of participation if the termination is consistent with the employment 
agreement with the employee. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
MIKE McGRATH 
Attorney General  
 
mm/je/jym 


