
 
 
 
 
 
June 4, 2003 
 
 
 
Mr. Blaine C. Bradshaw 
Granite County Attorney 
P.O. Box 489 
Philipsburg, MT  59858-0489 
 
Dear Mr. Bradshaw: 
 
You have requested an informal opinion from this office regarding the question whether the 
County Commission is obligated by law to publish its agenda in the local newspaper in 
advance of each meeting.  No such requirement exists of which I am aware.  Generally, the 
right to notice of and participate in local government activities is guaranteed by article II, 
§ 8 of the Montana Constitution, which obligates government agencies to provide such 
opportunity to participate as may be required by law.  Title 2, Chapter 3 of the Montana 
Code contains the general provisions governing the right to participate.  
 
In 47 Op. Att’y Gen. No. 13 (1998), Attorney General Mazurek surveyed the law in this 
area.  While his opinion does not focus precisely on the issue you raise, the discussion does 
recognize that the obligation to provide reasonable advance notice of meetings to consider 
matters of significant interest to the public, see Mont. Code Ann. §§  2-3-103(1), 2-3-104, 
2-3-111(1) may be met by either publishing or posting an agenda reasonably in advance of 
the meeting.  While Mont. Code Ann. § 2-3-104(4) indicates that publication in a newspaper 
is one method of providing required notice, the statute has not been interpreted in the cited 
opinion to require publication rather than posting of the agenda. 
 
The cited opinion is available on the Department of Justice website.  It contains a useful 
survey of the law in this area, and should provide significant guidance.  This letter of advice 
may not be cited as an official opinion of the Attorney General. 
 
Sincerely, 
 
 
 
CHRIS D. TWEETEN 
Chief Civil Counsel 
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