May 25, 2006

Mr. Blaine Bradshaw
Granite County Attorney
P.O. Box 489

Philipsburg, MT 59858-0489

Dear Mr. Bradshaw:

You have requested an opinion from the Attorney General with respect to whether the
application of the survey requirements of the Subdivision and Platting Act, Mont. Code
Ann. § 76-3-401, apply to the sale of a 170-acre parcel of property segregated from a
larger tract in 1946 by the granting of a federal highway right-of-way. Since your
question is answered by reference to clear statutory authority, it has been determined that
a letter of advice rather than a formal opinion is appropriate in this instance.

Montana Code Annotated 8 76-3-401 contains the requirements for survey of a division
of land lands that is not subdivision. It provides:

Survey requirements for lands other than subdivisions. All
divisions of land for sale other than a subdivision after July 1, 1974, into
parcels which cannot be described as 1/32 or larger aliquot parts of a United
States government section or a United States government lot must be
surveyed by or under the supervision of a registered land surveyor. Surveys
required under this section must comply with the requirements of 76-3-406.

The creation of the 170-acre parcel predated the enactment of the Act and does not fit the
definition of “subdivision” because, among other things, the parcel exceeds 160 acres in
size. This section therefore provides the pertinent surveying rules.

In my opinion at least two provisions of the Subdivision and Platting Act can be applied
to exempt sale of the parcel from the surveying requirement. First, the survey
requirements apply only to a “division of land.” The sale of the remainder in 2006 is not
a “division of land” under the Act. The definition of “division of land,” Mont. Code Ann.
8 76-3-103(4), provides:
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“Division of land” means the segregation of one or more parcels of land
from a larger tract held in single or undivided ownership by transferring or
contracting to transfer title to or possession of a portion of the tract or
properly filing a certificate of survey or subdivision plat establishing the
identity of the segregated parcels pursuant to this chapter. The conveyance
of a tract of record or an entire parcel of land that was created by a
previous division of land is not a division of land.

(Emphasis added.) The “transferring or contracting to transfer title to or possession of”
the 170-acre parcel occurred by the granting of the easement in 1946. Its conveyance in
2006 will not be a new “division of land” because under the facts as you have explained
them this would be a “conveyance of . . . an entire parcel of land that was created by a
previous division of land.” 44 Op. Att’y Gen. No. 25 (1992) (survey not required for
conveyance of entire parcel previously created by grant of state highway right-of-way);
42 Op. Att’y Gen. No. 121 (1988) (survey not required for conveyance of tract containing
two smaller tracts previously surveyed); 37 Op. Att’y Gen. No. 88 (1977) (survey not
required for conveyance of tract created prior to effective date of Subdivision and
Platting Act).

Second, the “division of land” that created the 170-acre parcel occurred in 1946, before
the effective date of the Act. The survey requirements in Mont. Code Ann. 8 76-3-401
apply only to “divisions of land for sale . . . after July 1, 1974.” Id.

These provisions most directly exclude the sale of the 170-acre parcel from the survey
requirements. | also agree with your analysis that the effect of 44 Op. Att’y Gen. No. 25
(1992) is not limited to the creation of state highways. That opinion held that any sale

of a remainder parcel created by the grant of a state highway right-of-way would not
require survey because “the division occurred when the state took the land for highway
purposes. . .. Any subsequent transfer or sale of the entire remainder would not involve
a division of land and thus there would be no requirement for survey. . ..” Nothing in
this analysis is dependent on whether the creation of the remainder resulted from granting
a right-of-way for a state highway rather than a federal one.

This letter of advice may not be considered a formal opinion of the Attorney General.

Sincerely,

CHRIS D. TWEETEN
Chief Civil Counsel
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