
 
 
 
 
 
 
December 8, 2008 
 
 
Mr. Lewis K. Smith 
Powell County Attorney 
409 Missouri Avenue 
Deer Lodge, MT 59722 
 
Dear Mr. Smith: 
 
You have requested an Attorney General’s opinion on an issue that has arisen in your 
county concerning reimbursement of the Justice of the Peace for services provided as city 
court judge.  I have rephrased your question as follows: 
 

Does Montana Code Annotated § 2-2-104(3) preclude a justice of the peace 
from receiving payment for acting as the city court judge? 
 

Because your question is answered by an accepted maxim of statutory construction and 
requires consideration of certain facts that are specific to your county it has been 
determined that a letter of advice rather than a formal Attorney General’s Opinion 
provides the appropriate response to your request. 
 
Montana Code Annotated § 2-2-104 sets forth the rules of conduct for public officers, 
legislators, and public employees.  A public officer is defined to include “any state officer 
and any elected officer of a local government.”  As an elected officer of a local 
government a justice of the peace is governed by the rules of conduct.  Subsection (3)(a) 
provides that a public officer may not: 
 

[R]eceive salaries from two separate public employment position that 
overlap for the hours being compensated, unless: 
 (i)  the public officer, legislator, or public employee reimburses the 
public entity from which the employee is absent for the salary paid for 
performing the function from which the officer, legislator, or employee is 
absent; or 
 (ii)  the public officer’s legislator’s, or public employee’s salary 
from one employer is reduced by the amount of salary received from the 
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other public employer in order to avoid duplicate compensation for the 
overlapping hours. 
 

Mont. Code Ann. § 2-2-104(3). 
 
You have inquired whether this prohibition would preclude the justice of the peace in 
your county from also receiving compensation for acting as the city court judge.  
According to the information you provided, the Justice of the Peace receives a set 
monthly amount of $600 for services provided and does not satisfy the requirements of (i) 
or (ii) of section 2-2-104(3). 
 
The arrangement in your county, in which the justice of the peace also acts as the city 
judge, is one that was explicitly provided for by the Legislature.  Montana Code 
Annotated 3-11-205 provides: 
 

In a town or third-class city, the council may designate a justice of the 
peace or the city judge of another city or town to act as city judge.  The 
justice of the peace or city judge must reside in the county in which the 
town or city is situated.  The city or town may by ordinance fix the 
funding for the judge and enter into an agreement with the county, the 
other city or town, or the justice of the peace or the judge for payment of 
salaries and training expenses.  The justice of the peace or other city judge 
shall, after agreeing to the designation and after approval by the board of 
county commissioners or governing body of the city or town, act in that 
capacity and is the city judge in all cases arising out of violations of statutes 
or ordinances.  If the justice of the peace or city judge of another city or 
town is required to travel from the justice's or judge's place of residence to 
hold court, the justice or judge must be paid the actual and necessary travel 
expenses, as provided in 2-18-501 through 2-18-503, by the town or city in 
which the court is held. 
 

(Emphasis added.) 
 
Based upon the plain language of section 3-11-205, Montana law allows for a justice of 
the peace to act as city court judge and to receive compensation for services provided.  It 
is an accepted maxim of statutory construction that “[p]articular expressions qualify those 
which are general.”  Mont. Code Ann. § 1-3-225.  Thus, section 3-11-205 which 
expressly allows for a justice of the peace to receive payment for acting as city court 
judge qualifies the general prohibition against dual compensation found in the rules of 
conduct. 
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This interpretation is consistent with the public policy behind the salary restrictions 
codified in the rules of conduct.  “The general reason for salary limitation for public 
officers is to preserve separation of powers and to prevent public officials from 
advancing their own interests at the expense of public welfare.”  49 Op. Att’y Gen. No. 
12 (Mont. 2001) citing 45 Op. Att’y Gen. No. 10 (Mont. 1993) (holding that public 
service commissioner who reactivated prior employment in order to be eligible to receive 
severance payment did not violate code of ethics for state public officials.)  In this 
instance, the arrangement between the Justice of the Peace and the City has been 
authorized by the legislature and the nominal amount of compensation provided, $600 a 
month, actually serves efficiency in the operation of your county and municipal 
governments.  The public welfare is served rather than harmed by such an arrangement. 
 
In your memo in support of your opinion request you state that the City of Deer Lodge 
had entered into agreements, as provided for in section 3-11-205, from 1989 until 1996 
with the Justice of the Peace and Powell County to allow the Justice of the Peace to act as 
city court judge.  You stated that these agreements have not been renewed since 1996.  
The City of Deer Lodge provided information that the City, County and Justice of the 
Peace entered into an interlocal agreement in 1989 and that while the contract is “dated” 
it has continued since that date.  Section 3-11-205 sets forth two requirements that must 
be met in order for the justice of the peace to act as city judge.  First, the city council 
must enact an ordinance fixing the funding for the judge; and, second, the county must 
enter into an agreement with the “city or town, or the justice of the peace” for payment of 
salaries and training expenses. 
 
Powell County and the City of Deer Lodge should review the arrangement under which 
the Justice of the Peace is currently providing services as City Court Judge; however, 
based upon review of the above statutes such an arrangement is not precluded by Mont. 
Code Ann. § 2-2-104(3). 
 
This letter of advice may not be cited as an official opinion of the Attorney General. 
 
Sincerely, 
 
CIVIL SERVICES BUREAU 
 
 
ALI N. BOVINGDON 
Assistant Attorney General 
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