
 
 
 
 
 
 
July 7, 2009 
 
 
 
Mr. Lewis K. Smith 
Powell County Attorney 
409 Missouri Avenue 
Deer Lodge, Montana 59722 
 
Dear Mr. Smith: 
 
This Office was contacted by the Montana Association of Counties (MACo) requesting 
clarification of the letter of advice that was issued to you on December 8, 2008.  After 
reviewing the memo provided by MACo, the Office agrees that clarification of that 
earlier letter would be helpful.  As a result I am providing this revised letter, which 
supersedes the letter that was provided in December. 
 
You have requested an Attorney General’s opinion on an issue that has arisen in your 
county concerning reimbursement of the Justice of the Peace for services provided as city 
court judge.  I have rephrased your question as follows: 
 

Does Montana Code Annotated § 2-2-104(3) preclude a justice of the peace 
from receiving payment for acting as the city court judge? 
 

It has been determined that a letter of advice rather than a formal Attorney General’s 
Opinion provides the appropriate response to your request. 
 
Montana Code Annotated § 2-2-104 sets forth the rules of conduct for public officers, 
legislators, and public employees.  A public officer is defined to include “any state officer 
and any elected officer of a local government.”  As an elected officer of a local 
government a justice of the peace is governed by the rules of conduct.  Subsection (3)(a) 
provides that a public officer may not: 
 

[R]eceive salaries from two separate public employment positions that 
overlap for the hours being compensated, unless: 
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 (i)  the public officer, legislator, or public employee reimburses the 
public entity from which the employee is absent for the salary paid for 
performing the function from which the officer, legislator, or employee is 
absent; or 
 (ii)  the public officer’s legislator’s, or public employee’s salary 
from one employer is reduced by the amount of salary received from the 
other public employer in order to avoid duplicate compensation for the 
overlapping hours. 
 

Mont. Code Ann. § 2-2-104(3). 
 
You have inquired whether this prohibition would preclude the justice of the peace in 
your county from also receiving compensation for acting as the city court judge.  
According to the information you provided, the Justice of the Peace receives a set 
monthly amount of $600 for services provided to the City and does not satisfy the 
requirements of (i) or (ii) of section 2-2-104(3). 
 
The arrangement in your county, in which the justice of the peace also acts as the city 
judge, is one that was explicitly provided for by the Legislature.  Montana Code 
Annotated § 3-11-205 provides: 
 

In a town or third-class city, the council may designate a justice of the 
peace or the city judge of another city or town to act as city judge.  The 
justice of the peace or city judge must reside in the county in which the 
town or city is situated.  The city or town may by ordinance fix the 
funding for the judge and enter into an agreement with the county, the 
other city or town, or the justice of the peace or the judge for payment of 
salaries and training expenses.  The justice of the peace or other city judge 
shall, after agreeing to the designation and after approval by the board of 
county commissioners or governing body of the city or town, act in that 
capacity and is the city judge in all cases arising out of violations of statutes 
or ordinances.  If the justice of the peace or city judge of another city or 
town is required to travel from the justice’s or judge’s place of residence to 
hold court, the justice or judge must be paid the actual and necessary travel 
expenses, as provided in 2-18-501 through 2-18-503, by the town or city in 
which the court is held. 
 

(Emphasis added.) 
 



Mr. Lewis K. Smith 
July 7, 2009 
Page 3 
 
 
Based upon the plain language of section 3-11-205, Montana law allows for a justice of 
the peace to act as city court judge and to receive compensation for services provided. 
 
Section 3-11-205, makes it clear that in addition to the justice of the peace agreeing to 
accept a designation to act as city judge, the board of county commissioners must also 
approve such an arrangement, including the terms of payment for salary and training 
expenses, before the justice may sit as city judge.  Section 3-11-2005 contemplates that 
compensation may be paid directly to the justice of the peace, however, the county must 
approve such an arrangement.  The justice of the peace may not unilaterally contract to 
provide services as city judge and my not directly accept payment from the city unless 
such an arrangement has been approved by the county. 
 
The ability of these provisions of law to coexist is affirmed by the accepted maxim of 
statutory construction that “[p]articular expressions qualify those which are general.”  
Mont. Code Ann. § 1-3-225.  Thus, the plain language of section 3-11-205 which 
expressly allows for a justice of the peace to receive payment for acting as city court 
judge, qualifies the general prohibition against dual compensation found in the rules of 
conduct.  While such an arrangement, including compensation for salary and training 
expenses, must be reviewed and approved by the board of county commissioners as 
described in detail above, I do not believe that such an arrangement, regardless of 
whether compensation is paid by the city to the county commissioner or directly to the 
justice of the peace, is precluded by Mont. Code Ann. § 2-2-104(3).   
  
The statutory structure created by the legislature, which expressly authorizes the city 
council of a third-class city to designate a justice of the peace or the city judge of another 
city or town promotes the efficient use of resources in small Montana communities.  It is 
reasonable to conclude that the legislature’s intent was to allow a justice of the peace, 
performing duties in both justice and city court, to be fairly compensated for the services 
provided.  The authority of the county commission to approve or reject any such 
arrangement is a reasonable means to ensure accountability of the justice in the provision 
of those services. 
 
The Attorney General’s office does not investigate nor determine violations of Montana’s 
standards of conduct.  Such questions are driven by unique factual situations that are 
inappropriate for response through an Attorneys General Opinion or letter of advice.  
This letter simply addresses the question you posed regarding whether Mont. Code Ann. 
§ 2-2-104 precludes a justice of the peace from receiving compensation for acting as city 
court judge. 
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I hope this letter clarifies the concerns raised by MACo.  As noted above, this letter 
replaces the one issued by this office on December 8, 2008. 
 
Sincerely, 
 
 
 
ALI N. BOVINGDON 
Assistant Attorney General 
 
c: Michael W. Sehestedt, Legal Counsel, MACo 

 
 

 
 


